Да се настаниш на виртуалния си диван и изкуствен интелект

...
 Да се настаниш на виртуалния си диван и изкуствен интелект
Коментари Харесай

Метавселена, биткойни и „дийпфейк“: Как технологиите променят новините?

 Да се настаниш на виртуалния си диван и изкуствен интелект да показа с теб единствено новините от деня, които в действителност те вълнуват… само че откакто си платиш с криптовалута. Съвсем скоро тези преживявания може да са част от всекидневието ни, само че кои софтуерни решения ни приближават до този миг? Някои от тях бяха показани на IBC Show в Амстердам – едно от най-големите софтуерни събития в Европа, което тази година бе посетено от над 37 хиляди души.

 

Според блокчейн технологиите могат да трансформират метода, по който плащаме на медиите, с цел да слушаме, гледаме или четем тяхното наличие. От консултантската компания показват, че вместо да плащаме месечни абонаменти за телевизия или за новинарски уеб сайтове, криптовалути като биткойна дават опция да плащаме „ на парче “ – да вземем за пример единствено за едно видео или за една публикация/статия. Така плащаме единствено за това, от което се интересуваме.

На този декор в свое изследване  че към 2025 година е допустимо към 10% от международния БВП да се съхранява в блокчейн – още един знак, че ползата към тази технология ще се ускорява в бъдеще.

Според американската журналистка и софтуерен бизнесмен блокчейнът има доста приложения. „ Това е превъзходен метод основателите на наличие да управляват финансовите си запаси и да доближават до аудиторията по нов метод. Освен това блокчейнът може да е потребен за така наречен оперативна съгласуемост. В момента цифровото ти наличие е обвързвано с посещаване на разнообразни платформи – Instagram, Фейсбук, Twitter. Така идентичността ти би трябвало да се „ преобрази “ по отношение на технологиите на обособените платформи. Но един от методите да променим това е точно блокчейнът. “ Това сподели де ла Пеня в изявление за Euronews Bulgaria по време на софтуерната конференция IBC . Тя беше измежду главните лектори на събитието.
 Nonny De La Peña IBC2022 Keynote Нони де ла Пеня, IBC
Самата де ла Пеня е създателка на студиото за виртуална и добавена действителност Emblematic и работи по планове, свързани с метавселената , от 2007 година – по същото време Фейсбук занапред стартира да се развива, а Марк Зукърбърг от своя страна ще заприказва за метавселена повече от десетилетие по-късно. Създаването на виртуални пространства, в които хората се срещат, е нещо, от което и малките екрани вършат първи опити да се възползват. Така да вземем за пример от немската социална телевизия ZDF споделиха за Euronews Bulgaria , че към този момент са основали алтернатива хората да гледат канала им благодарение на очила за виртуална действителност.

На този декор съгласно де ла Пеня развиването на метавселената няма да размени потребността от контакт с действителния свят. „ Нещата еволюират, както да вземем за пример радиото се трансформира в подкаст. Това е просто още една медия, към която има някои етични съображения. Но мисля, че ще е занимателна, готина и забавна медия, в която използваш цялото си тяло, вместо да седиш на един стол. “
 IBC Снимка: IBC
Новите технологии към този момент трансформират и образа на новините по света. NHK – публичната телевизия на Япония, развива логаритъм, който показва в ефир вести вместо водещите. AI News Anchor може да прочете авансово квалифициран текст, а когато няма подобен, в някои случаи може да го сътвори самичък, като употребява речника си от думи и фрази. Засега това работи при основаването на текстове въз основа на заучени от изкуствения разсъдък фрази – един от образците е прогнозата за времето. По-рано в Китай  също сподели сходна разработка – цифров клонинг на един от водещите си. По непотвърдена информация и английската телевизия BBC работи по план, подобен на този на NHK.

 
 Regular News On NHK Когато AI News Anchor показва новините, от NHK осведомят феновете с надпис в горния десен ъгъл.
„ Използваме тази технология 3-4 пъти на ден в излъчванията си “, изясни пред Euronews Bulgaria Тору Имай, шефът на NHK Science & Technology Research Laboratories . Когато AI News Anchor чете новините, в горния десен ъгъл на екрана стои надпис, който предизвестява, че новините са показани от изкуствен интелект. Тору Имай прецизира, че тази технология не цели да размени водещите, а единствено да облекчи работата им.

Подобна е концепцията и зад основаването на различен програмен продукт на японската социална телевизия – жестомимичен преводач . В момента той съумява да преведе единствено авансово въведен текст, само че в бъдеще от NHK желаят софтуерът да „ слуша “ и превежда казаното от водещите в действително време. За да създадат израженията и жестовете на преводача оптимално реалистични, от малкия екран употребяват така наречен motion capture технология, с която посредством датчици улавят придвижванията на същински хора. После придвижват информацията за тези придвижвания в базата данни на преводача.

„ Зрителите към този момент не задържат вниманието си толкоз, колкото преди “, разяснява за Euronews Bulgaria Роланд Сарс, съосновател и основен изпълнителен шеф на Media Distillery. Затова и нидерландската компания има AI програмен продукт, който разрешава на хората да откриват наличие по малкия екран съгласно тематиките, от които се интересуват. Чрез машинно образование (machine learning) софтуерът разпознава обособени персони и събития само на база излъчените фрагменти и тяхното аудио. По този метод съумява да групира наличието в обособени епизоди съгласно основни думи като „ война “, „ музика “, „ Антарктика “, „ Бийтълс “, „ Формула 1 “, „ Илън Мъск “.

 

А по какъв начин всекидневно платформите ни демонстрират наличие, което би ни харесало? От италианската ContentWise, която създава програмен продукт за персонализиране на наличието , прецизират, че методите са доста. „ Един от най-лесните разновидности е когато гледате един филм, да ви препоръчаме идващ, който хората всекидневно вземат решение да гледат след вашия филм. Или пък посредством сходно наличие – в случай че гледате филм на Стивън Спилбърг с присъединяване на Харисън Форд, можем да ви препоръчаме идващ филм от същия режисьор или със същия артист “, описа за Euronews Bulgaria основният софтуерен шеф на ContentWise, Паоло Кремонези.

Компанията работи с снабдители на тв услуги, които съхраняват разнородни данни за потребителите си – да вземем за пример за жанра и сюжета на наличието, продължителността на гледането, даже и бюджета, вложен в продукцията. „ Колкото повече информация имаме, толкоз по-качествени са рекомендациите “, добави Кремонези.

 

Разработката на нови софтуерни решения обаче крие и опасности. През последните години един от тях е основаването на така наречен „ дийпфейк “ видеа. Те стават все по-трудно разпознаваеми, а и все по-популярни. Следващите фрагменти на американския артист Том Круз да вземем за пример са гледани в YouTube над 2 млн. пъти.

Нони де ла Пеня упорства, че „ дийпфейк “ има своите положителни приложения , като да вземем за пример отбрана на самоличността на уязвими хора, които вземат решение да застанат пред камера. Това вършат основателите на документалния филм „ Добре пристигнали в Чечня “, които снимат чеченски бежанци от ЛГБТ общността, преследвани от управляващите в личната си страна.

Но, въпреки това, де ла Пеня предизвестява, че хората би трябвало да са бдителни онлайн и щом видят съмнително видео, би трябвало да се запитат: „ Този човек в действителност ли би споделил нещо сходно? “. Ако не е сигурен в отговора на този въпрос, всеки може да потърси спомагателна информация по тематиката или да попита собствен непосредствен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР